Nymalen kardemumma

Jag är hemma och har ont i halsen. Det är typsikt eftersom jag har mina sista lediga dagar innan jag börjar jobba men å andra sidan är det bättre att vara sjuk nu än när jag faktiskt börjar jobba. 
 
Dagens tips är nymalen kardemumma! Min bror köpte med sig kardemumma från Palestina så de senaste dagarna har vi haft nymalen kardemumma i filen. Om man inte har en mortel så berättade en kompis att det går lika bra att mala kardemumman i en pepparkvarn. Se bara till att ta ut kärnorna ur skalet först. 
 
 
 Kardemumma passar även bra i bakning och smoothies så investera i lite kardemumma för att krydda upp vardagen. 
 
Beloved breakfast, Tips och tricks | Frukost | | Kommentera

Kokosolja

För några veckor sedan skrev jag en artikel om kokosolja för Livskick. Att skriva om kokosolja kändes lite som att skjuta mig själv i foten. Det finns flera studier som beskriver vilka fantastiska hälsoegenskaper kokosolja har samtidigt som andra studier säger att det kanske inte alls har några hälsoeffekter och inte är något som bör rekommenderas. Det är såklart individuellt vad man väljer att tro på men som dietist måste jag lita på den senaste forskningen. 
 
Med det sagt anser jag att man absolut kan fortsätta äta kokosolja men att man bör tänka på att det är en mättad fettkälla (också omdiskuterat) och att det precis som annat fett har ett relativt högt kaloriinnehåll (även om det är något lägre i kokosolja). Det här spelar förstås bara roll i vissa fall, beroende på vad man har för behov. Allt handlar i slutet om vad man själv vill uppnå med sin kost.
 
Personligen använder jag kokosolja i viss matlagning och när jag gör rawfooddesserter. I bakningen passar det perfekt eftersom det både ger en god smak och struktur till sötsakerna. 
 
 
  Här hittar ni recept på mitt favoritgodis med kokosolja. 
 
Livskick, Rawfood | | 2 kommentarer

Mellanmålsmuffins med pepparkakassmak

Mellanmålsmuffins är enkelt att göra och passar perfekt när man vill ha något litet snabbt. Jag tänker göra en ny sats och frysa in så jag enkelt kan ta en muffins före eller efter träning, ha med som fika till jobbet eller tillsammans med en smoothie på tåget som frukost.
 
Jag blandade två olika muffinsrecept och gjorde den här varianten med juliga kryddor. 
 
 
Du behöver: 
2 ägg
2 msk honung
1 mogen, mosad banan
2 dl yoghurt
3 msk rapsolja
Lingon alt. lingonsylt 
4 dl fullkornsvetemjöl (ev grahamsmjöl och vetemjöl eller valfri mjölsort)
½ dl linfrön
2 tsk bakpulver
1 msk kanel 
2 tsk kardemumma
½ tsk malen kryddnejlika
1 tsk mald ingefära 
½ tsk salt 
 
Sätt ugnen på 250 grader. Vispa ägg och honung pösigt. Tillsätt mosad banan, yoghurt och rapsolja i äggblandningen. Rör ihop de torra ingredienserna och blanda ner det i smeten. Klicka ut lite smet i muffinsformar och klicka lite lingon/lingonsylt i varje form, fyll på med lite mer smet i formen så lingonen blir som en kärna i muffinsen. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter. 
 
Sweet treats, Tips och tricks | Mellanmålsmuffins, Muffins | | En kommentar
Upp