Klädminmalism

I julas började jag och min syster prata om klädminimalism. Min syster som redan var välbekant med ämnet skickade länkar om personer som rensat ut sina garderober och fått ett lättare liv. Våra samtal ledde till att jag skrev den här artikeln för Livskick och nu såhär ett halvår senare skulle jag vilja sammanfatta min första halvlek av året. 
 
Min tanke från början var att jag skulle rensa ut rejält och tillslut ha cirka 33 klädesplagg där vissa byttes ut ungefär var tredje månad efter årstid. Eftersom tanken kändes bäst i huvudet genomförde jag aldrig någon riktig rensning men jag blev väldigt medveten om vad jag köpte. 
 
Själva utrensandet har jag insett behöver ta tid. Jag ville inte skänka alla mina kläder på en gång eftersom de är fullt användbara och att köpa en helt ny garderob skulle tära på miljön det med. Istället har jag därför valt att rensa ut det värsta (det gjorde jag redan i samband med mina flyttar) och låta klädesplaggen successivt bytas ut.
 
Mina krav på kvalité ökade och just tröjor är något jag alltid vill handla av bra kvalité. Det gjorde tyvärr att jag ganska snart tröttnade på mina vanliga tröjor men på något sätt har jag ändå kunnat stå ut. Men jag ska erkänna att det är skönt med sommarvärmen som inte kräver lika många tröjor nu. 
 
När jag handlar tänker jag att jag ska vilja använda mina nya kläder i många år framöver. Visst har jag det här halvåret köpt några klädesplagg som jag inte har använt så mycket men det viktigaste för mig är just det att det bara är ett fåtal. Jag shoppar inte längre av ren slentrian. Nu går jag länge och funderar på vad jag behöver, bara en sån ändring gör en stor skillnad med beteendet.  
 
Sedan i julas har jag även börjat föra en lista på klädesplaggen jag köper. Detta gör jag för att hålla koll på hur mycket och på vad för kläder jag lägger mina pengar på men också för att i framtiden kunna se om jag fortfarande använder kläderna (=ett bra köp). Eftersom jag aldrig tidigare har skrivit ner mina klädkostnader har jag tyvärr inget att jämföra med men jag tror att jag hamnar på en liknande kostnad som förut, skillnaden är bara den att jag nu har köpt färre kläder men med bättre kvalité. Min förhoppning är också att klädkostnaden ska gå ner för varje år jag tänker minimalistiskt eftersom jag i framtiden redan kommer ha de dyra basgrejerna som bra skor och jackor och därmed inte behöva köpa nytt varje år. 
 
 
Allmänt, Tips och tricks | |
#1 - - Liselotte:

Åh, vad duktig du är! (Och då menar jag duktig utifrån hur jag själv gärna agerar, inte som en generell värdering av olika sätt att handla ;-) )
Jag har med åren ansträngt mig mer för att faktiskt tänka lite längre än "Vill jag ha den här?" - och det känns faktiskt så mycket bättre både att spendera och belasta miljön då (vi kommer ju inte ifrån det helt, tyvärr.)

Det där med listan låter super - ska jag nog kopiera! Svårt att intala sig själv saker i efterhand då, som man ibland gjort för att motivera dumma köp. :-)

Svar: Haha jag vet precis hur det är! Och jag kommer nog fömodligen att fortsätta köpa lite "dumma" saker men som jag skrev känns det bra när det inte blir så många onödiga grejer.
Jag kan verkligen rekommendera dig att kopiera listan. Den är något jag kommer fortsätta med eftersom det är ett så enkelt sätt att bli medveten över shoppingvanorna.
Natalie

#2 - - Emelie:

Smart!

Ska också tänka så. Har dock inte handlat på väldigt länge men min tanke är att husera med det jag har samt rensa ur det jag inte använder. Jag har så fruktansvärt mycket kläder som bara ligger men som faktiskt är fina. Handlar jag nytt hela tiden så använder jag bara det nya och det blir en ond cirkel då nya grejer fort blir "gamla" så att säga. :)

Svar: Ja jag såg att du rensade häromdan. Gick det bra? Bara man får koll på vad man har så kan det ju bli så att man kommer på att man har en massa kläder som faktiskt är fina och börjar använda dem lite mer innan man köper nytt. Men jag förstår precis vad du menar, det nya man köper är ju alltid det roligaste eftersom det är just något nytt. Kram!
Natalie

Upp