LCHQ

Den här veckan ska vi som sagt äta enligt LCHQ så nu tänkte jag ge en liten förklaring av vad det innebär. LCHQ grundades av Fredrik Paulún några år efter LCHFs genomslag. För två år sedan föreläste Paulún på Kostbollen i Göteborg så då passade jag på att köpa hans bok om kosten.
 
I boken beskriver han att man ska hålla andelen kolhydrater nere och poängterar vikten av kvalitén på kolhydraterna. Kolhydratintaget ska ligga på runt 20 E% och bestå av långsamma kolhydrater med lågt GI-värde. Kolhydrater som är lov att äta är till exempel: grönsaker, rotfrukter, nötter, frön, frukt och bär (i mättliga mängder) och råris, quinoa och bulgur i små mängder. 
 
Kosten består av 30-40 E% protein och 30-40 E% fett. När det kommer till fettet förespråkar Paulún främst enkel- och fleromättat fett som man får från till exempel oljor, avokado, frön och nötter. Men man får även äta viss mängd mättat fett från mejeriprodukter och kött. 
 
Proteinmängden i kosten är relativt hög. Detta skriver Paulún ger en skön mättnadskänsla som varar länge. I boken förespråkar han även motion och rena råvaror. Kosten är fri från raffinerat socker men man får äta måttliga mängder mörk choklad, vilket är lite motsägelsefullt. 
 
Jämfört med LCHF är LCHQ mer lik min vanliga kost. Den största skillnaden mellan LCHQ och hur jag vanligtvis brukar äta är mängden kolhydrater. I vanliga fall äter jag mer kolhydrater och mindre protein än LCHQ. Jag kommer fortfarande sakna obegränsade mängder frukt men annars tror jag inte att LCHQ blir något problem. 
 
Till kvällsmat blev det till exempel sallad med tonfiskröra och keso, hur gott som helst! 
 
 
Specialvecka | Keso, LCHQ, avokado | | Kommentera
Upp